Wednesday, November 17, 2010

17 November is a "sweet" day for me to alwizz remember..


Sweet 17 ke?..x la, umor pun dah 30 dah tahun ni. It just a number (17/11) which oredi 2  years lor since 17/11/2008, has been the significant, day and date, for me to remember.. sweeet ..sweet...sweet... Am I the one who only felt for this, I guess , I assume its the only me who knows and understand this.. hehehe..ok la kan.. kena lak tahun ni sama lak, dgn Hari Raye Qurban..

I Like this quoteQuotes : " Meeting you was FATE, becoming your friend was a CHOICE, but falling in love with you I had no control over"...
                              thanx and thanx and thanx...wish u alwizz the very BEST of everything


     

Salam Aidiladha...

Salam, kesempatan ini, diucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Korban buat seluruh umat muslimin dan muslimat seluruh dunia yang menyambutnyer.. Buat sekian kali, aku menyambutnyer di KL ni.. mmg  dok umah je la aku raye tu, cuma ke kajang umah akak aku ptg tu.. sbb jumaat nak balik taiping wat menghadirkan diri wedding kazen aku.. 

Ape pun raye haji tahun ni, dah berlaku kekeliruan pada aku, sebb ape, sbb aku dah terlepas solat sunat hari raye pagi tu. bgn dah awal dah, seawal kul 430 pagi.. dah tido pun awal, 830 mlm kan.. Mlm raye org bujang mcm tu la.. Astro pulak semua xde lak seminggu ni.. amik ko, tetido awal, bgn2 layan la main X-Box 360..Fifa 11..layan2 dah kul 630, solat subuh jap, smbg lagi main game, sampai 720am.. Ish, biasa kan kalo kat kg ni, mak aku for sure la dah siapkan breakfast ni sblm nak g solat sunat raye..So aku pun g la wat kan teh O dlm Kole Stainless steel tu, Kebetulan mbr aku ada kat umah menumpang beberapa hari ni. Dianyer kate nak balik kg kat Ijok K.Selangor, langsung la terus melepak kat umah aku. So dah ada mbr ni, aku pun laju la nak beli bfast kat mamak bwh tu kan.. Tp, rupanyer, satu kedai pun x bukak melainkan 7 Eleven dan KK. Mart tu.. Sebab dah bancuh air, aku beli je gardenier dgn tuna mayonies tin tu.. so itulah bfast aku pg tu.. dah siap mkn, mandi sunat dan bersiap la pakai baju melayu satu suite ngan songkong..hehehe. semnagat ni nak pegi..

Otw ke masjid, bukak radio nasional, Dj dok bgtau di Masjid Negara solat sunat kul 845. So aku tgk kat kete aku jam dah 820, biase jam kete mmg aku cptkan 8 minit, so masih got time la setakat nak g masjid ke Kg Sg. Pencala drpd lokasi umah aku kan.. Sampai2 je, aku tgk dah bersaf-saf dah org, eh, tu dah solat tu.. so x pe la, aku assume masjid tu mula awal, sbb ptg sblm tu aku dpt tau, korban utk masjid tu je, lembunye akn tumbang 17 ekor.. so ke masjid kg sebelah, aku tgk budak2 dah kuar.Sudah, ni pun dah ke?..biase kalo budak2 kuar ni, mmg deme ni ngelat la nak dgr khutbah lps solat sunat ni.. Sekali  lagi aku miss, time tu gak aku tgk ada jugak kete2 yg still dok menghala ke arah masjid..aku dah mula membebel, aik, x kan kul 8 kot, masjid negara pun 845. tak pueh hati, aku ke masjid TTDI, masjid tmpt org2 kaya Melayu dok beribadat..mmg penuh la, bangga gak aku, melayu kaye2 ni ada kat masjid ni..uhhuuu..tapi, sekali lagi, aku heran, jemaah dlm masjid duduk je, takbir raye xde..sebaliknyer ada org berkhutbah.. aku turun jugak dgn mbr aku ni, yg mbr aku ni lak, selamber pergi lepak dlm masjid celah-celah org ramai tu, aku nyer kat luar je  la..hmm..confirm la, mmg rupanyer solat sunat start kul 8 pagi la.. adoyai, terlepas mcm tu je..ni la bahana kalo berayae, tak balik bersama2 keluarga...

So kesimpulannya raye haji tahun ni  plg ringkas bg aku, dan aku telah miss utk aku solat raye telah terkorban dek, ketidak pekaan aku.. satu pengajaran bagi aku... Sorry sgt2 buat diri aku...Today, back to work la ye..

wassalam...Takbir....

Saturday, October 23, 2010

Buh..buh...Bohsan..

Eip, Uit.. lamenyer tak blog ni.. ntah mcm mane, berbulan dah aku tak jenguk blog mahupun bace blog org ni.. semangat or passion aku pd nak blog ni mcm dah keruh skit, dek kerna...hmmm..biar aku je la yg tahu... ape pun aku cuba gak nak mula balik dan merajinkan jari jemari dan otak aku ni nak memblog kembali.. ntah la, aku sendiri tak tahu ape dah jadi pd aku.. Sebetulnye perasaan aku pada waktu ni, semacam kosong.. tahun 2010 kian nak berlalu. move on lagi kan tahun ni buat aku?.. tahun, yg aku harap-harapkan dapat ditutup dgn gemilang dgn satu matlamat yg aku nak carry forward utk tahun depan...

Sesunguhnyer, jiwa, hati, semagat dan perasaaan aku semacam cukup diuji tahun 2010 ni.. sungguh aku akui, kala aku menulih ni, mmg aku terasa sgt2 kebohsanan.. aku lost track sekejejap.. Wpun hari ni aku agak busy,dgn mase dan fikiran aku byk tertumpu kat bengkel yg mana kete aku sdg mula dirawat dek kecederaan last week.. hmmm... cam biase balik umah, tgk Astro, main tenet, check email ....ussha2 FB.. tu la.. kalo weekend.. adoyai, it seems the same yg aku bt setelah sekian lamenyer.. aku rase pedih hati aku ni belum terawat secukupnyer..hmm... mgkn ada tu..mgkn..harap2..berubah la mnjelang penutupan 2010 ni..

Dlm aku menahan kebosanan ni, aku cukup2 bersyukur sbb kwn2 baik ku especially kwn sekolah BAINUN ku, masih lg dok menanyer kan perihal aku,..Ambil berat diaorng ni pada aku.. Bersyukur aku sbb ada kwn yg mcm ni.Aku tau korang semua mmg menuggu aku umumkan berita tu.. tapi, tiap2 tahun pun aku berharap boleh dibuat mcm tu, tp masih lagi aku tercari2 akan peluang dan ruang... Mgkn tahun depan kot aku akn mulakan gerak langkah balik.. wat mase ni, catatkan ape kegagalan dan kelemahan selama ni... ni la aku rase virus dlm diri aku,. Selalu je pk nak wat yg terbaik pada org tp tak pada diri sendiri.. Ckp3 kebanyakan kwn2 suruh pentingkan diri sendiri lak lps ni, mgkn aku rase patut dah aku buat.. It;s me now, dare to do...

huh... aku cuba..aku cuba.. sentuh psl keje, yup aku akui, aku agak selesa la mungkin.. cuma aku rase aku tidak dipergunakan in term of knowledge aku tidak dikerah dan aku sendiri pun maleh la nak lebih2 tunjuk skil, cukup wat mase ni aku buat ape yg disuruh dan "silent; je dulu.. study the environment..then baru leh up the social gear.. yg ni aku kena drop tu low gear dulu...

so, aku rase cukup dulu wat mase ni.. mase aku amik tulih blog ni pun mgkn waktu2 aku cuba nak buang rase bosan aku tu dlm dok diam sambil tgk layan briter jam mcm ni.. bahas2 org2 UMNO,tak berapa menarik lak aku ase tahun ni.. byk sgt nak kutuk2.. politik ckp kosong ni yg aku rase meluat..samalah aku rase UMNO ke, PAS ke or PKR.. yg aku nak tgk, tiga2 ni..org2 melayunyer boleh duduk sama2 wat persidangan org melayu... tapi involve org Melayu dlm tiga parti ni. masing2 ckp pung..pang..pung..pang...aku nak org masuk parti ni, bukan sbb hanye nak jadi kaya..tp jadilah kaya yg kaya segalanye.. bukan hanye kaya harta benda tp miskin drpd perilaku..

k, sekian, wassalam...

Sunday, August 29, 2010

Ngantuk..Banget

Salam...

Hai, guys. It;s been a long time tak menulih ni.. Hari ni dah 20 hari kan kita umat Islam berpose.. dan aku pulak dah 11 hari bekerja kat tmpt baru ni.. seems so quiet kat sini.huhuhhu..mgkn sbb bulan pose n rata2 mmg org2 br kat sini. Keje aku mmg banyak, cuma ari ni aku rase mcm hilang MOOD sb ngantuk satu, and dah tahu sok lak cuti lg.. so aku decide nak bukak blog aku g dah lama aku tak menjengahnye. Dulu kate, nak aktif mcm mula2 dulu..tp bila dah tahu keje aku ni mg byk, aku mcm tak de lak mase n idea nak menulih..

ape pun, kesempatan aku ada  ni dikala ini tgh mengantuk aku mik mase nak membllog jap.. No emotional things aku nak citer2.sbb bg aku emotional before aku confirm akunyer resignation tu dah cukup dah. cuma skrg look forward and postive.. Doakan yg terbaik utuk apa ynag akn berlaku in future.Citer sepanjang pose ni pun aku simpan jap la dulu..sbbb aku sgt2 ngantok lah..adei...Akn aku story my worklife kat sini.. Dah getting to know ppl dah ni...So as usual my sensing has begun...rindu aku pada masa2 di emkay mmg aku harus akui la. heheheh..

K, la.stop dulu..jn2 jap..kasi ilang ngantok ni..pepahal ti aku pasti akn menulih lg ni..ni pun, cuma nak warm up je menulih balik..

Chiaw..

Monday, July 19, 2010

Let's Move On...Positive move create positive Attitude..


Job Satisfaction Factors

What is it that makes people feel satisfied with their job? A Management Consultant namely Roy Walters after having spent years on studying job satisfaction and productivity has developed a Satisfaction Potential checklist which contains nine characteristics that define truly satisfying job. Hence, look out for these characteristics and if you don't see them in your job it is better to seriously search for another job.

1. The job isn't monotonous, but allows employees to change pace with varying tasks.

2. The job does not waste a person's time and effort. It has been planned in such a way that it can be done without exerting energy uselessly.

3. Employees are free to plan their work the way they can do it most effectively.

4. Employees believe they have a reasonable degree of authority over how their work should be done.

5. Employees believe they have adequate opportunities for individual growth and recognition.
6. Employees don't feel too closely supervised, over-instructed or rigidly controlled.

7. Employees see their job as an integral part of the whole company and each employee is treated as an individual, not merely a cog in the wheel.

8. The answer to the question, "How am I doing?" comes from the job itself. Thus, employees can correct their own errors and improve their techniques.

9. Superiors offer feedback without causing embarrassment.

In other words, if any employee has to truly enjoy his job and give his best for the organization the superior has to ensure that the task given to him is not monotonous, routine, mundane and design it in such a way that he utilizes his energy to his optimum level and still feel fresh, plan his work the way he considers doing it best, give him reasonable degree of authority, responsibility and freedom to perform the way he would like to start and complete with the job, which will give him opportunities for growth,development, recognition and status, ensure that he doesn't feel closely supervised, treat him as an integral part of the organization, give him the freedom and autonomy to improve upon their techniques and offer constructive feedback which enhances his work ethics.

Thursday, July 15, 2010

Bangsar and UOA

Another entry yg aku nak nukil kan di sini.. Ape ni bangsar and UOA?..yup aku lepak minum dan mkn mlm ku di mapleir dkt UOA bangsar.. naper eh?..aku lepak kat situ pulak aritu..saje-saje amik feel kat area2 situ...hehehe..membangun seh area situ..lame aku tak ke sebelah situ.. kalo dulu rajin gak aku visit mbr aku kat dataran maybank bangsar tu..ini kali saje2 redah situ..

Yup, aku usha, aku teliti, aku amik feel...detik2 utk aku mungkin harungi slps ni.. bagi yg dah faham, tahu kenapa aku mcm ni,yg belum faham lambt laun tahu jugak lah..cuma aku lately mmg hilang fokus skit.. Bukan ape, sbb ku rase mgkn ramainye akn keciwa tp dlm maksud lain, harus akur dgn ini.. Yang aku cari yg terbaek..Byk aku lalui dan ada yg dah semacam dlm genggaman, tp kita ini manusia, yang cuma tahu merancang, Allah s.w.t yg menetukan..Ape pun, takde ape aku harus kesal tapi ini yg aku fikir terbaek dlm hidup aku.. Mlm ni agak tersentak aku rupanyer antara entry aku tentang "yg terbaek" ada lak komentar (anon) yg bahasakan dirinya akak, letakkan komen yg aku baru perasan dan bace, wargh thanx akak anon sbb bagi aku semangat. Yup kalo bab bercinta mmg aku akui agak tak menjadi.. 

Wpun baru 2 kali aku terasa ada perasaan ni, tapi berakhir dgn aku rase "Dungu"nyer aku,.tak nmpk kah aku?..Butakah aku?..tapi semua itu aku anggap ujian dan cabaran..Bergerak nyer aku sedkit masa lagi, mgkn akan menemukan apa yg aku nanti dan tunggu2.. environment yg baru, memungkin kan aku utk mula serius nak pk soal itu... Kembalikan mood aku..kembalikan mood aku.. 

Great future and opportunity awaits u in front.. Grab it, feel it and make it so that it will happen and success..

wassalam..

Tuesday, July 13, 2010

Dylemma....Dylemmma..Ohhhh

Salam..

wat sekian lame aku langsung tak nukil kan ape2 kat sini..betui2 aku berehat sejak2 daripada Wcup yg melanda..Janji aku konon nak berbicara psl bola, hilang mcm tu je..mgkn excited sgt buat aku langsung tak nak berblog psl bola..Team fav n aku oranje berjaya ke final...tp tak sampai nak lifted that wcup once again.. remain the great football country fail to lift the wcup..Spain berjaya tamatkan badi n kini dah jd wcup..Yg famous nyer x lain tak bukan si paul The Octopus...huhuhu...bukan dilemma dah kan team espana ni.. Yng kini dilemma adalah aku ini..

Buat sekian kalinyer, aku kini dipersimpangan dilemma untuk memilih masa depan atau kwn2 yg aku amat sayang dan senangi...tak lain tak bukan merujuk teman2 seperjuangan di pejabat kala ini.. Yup aku akui, aku rasa sejak aku bergelar warga EMKAY, ada aku menyuntik elemen2 keseronokan bekerja di kalangan mereka2 yg kenal dan senang dgn cara aku bekerja sebagai seorang HR personnel..Hmm.. a moment yg aku rase kian hari kian mantap dan rapat dlm erti kata persahabatan dan perjuangan.. Tapi semua itu aku kira bakal dilonggarkan sikit bukan sebab tidak ada lagi persefahaman, tapi untuk kiranya berpisah untuk kali ini di bumi EMKAY.. Yang pasti, ini bukan lah yg aku expect secepat ini, tapi sebagai seorang yg profesional dan melihat dan maju ke depan harus aku cuba gapai buat bekalan mana tau akn ada sinar dah harapan utk org mahupun rakan aku sendiri nanti.. 

Yup, akn menjadi sukar untuk aku berhadapan dgn beberapa org di situ, kebanyakannya aku rase..ape pun, life must goes on.. Aku tak mau yg tinggal di bumi EMKAY ini basah dgn aliran air mata kerna aku ini hanya insan yg biasa bekerja untuk mendapatkan rezki yg halal dan bekerja dalam memberikan yg terbaik dan profesional..

Akhir kata, ini bukan noktah terakhir aku menulis tentang ini, yg pasti kasih dan sayang itu sentiasa mekar wallau di mana sekalipun kita berada.. Doakan yg terbaik untuk saya, aku, kamu,dia,mereka, kita dan mereka2 yg dikenali...Bukan yg terakhir sebaliknye perjalanan hidup ini sudah bermula dan kita akan terus melangkah ke depan dan ke depan sampai kita sampai satu tahap yg kita inginkan.. 

Wassalam...

Sunday, June 13, 2010

Yang Amat Mengagumkan....

Assalammualaikum..w.b.t

Lame nyer kan aku tak memblog..Al maklum kan, aku dan sebilangan staff comapny aku ditaja oleh Tuan Pengerusi pergi mengerjakan UMRAH..2 minggu lepas.. Suatu pengalaman yang sgt2 BEST dan mengagumkan bagi kitaorg.. huh, saper sangka tetibe dpt lak peluang mcm ni. Betul2 aku ucapkan terima kasih aku especially to my company chairman, YBhg Tan Sri coz bagi peluang yg mengagumkan ini pada aku dan office mates yg lain.. Saat aku menulis blog ni, baru aku rase aku dah recover drpd sindrom ape yg org dok travel selalu ckp "Jet Lag".. Penangan kepenatan baru aku rase bila dah jejak kaki balik kat Msia ni.. Demam, batuk, selsema semua pun ada.. Huuh..betul2 mencabar tu..hari yg aku rase konon2 nak keje utuk 4 hari rupanye hanye mampu aku untuk pergi 1 setengah hari je.huhuhu..selebihnya MC la.. jarang2 sekali aku nak MC ni, tp dek keletihan, faktor kesihatan dan mcm2 isu yg aku dgr kat office sejak menjak ni, wat aku nak concentrate la keje aku utk next week ni.. Boleh kan..hehehe.. 

Satu lagi demam yg melanda aku lak, ape lagi, Bola World Cup 2010 kat Africa Selatan.. Bermula la epsiod minggu putaran tidur yg tak menentu nanti.. Sehingga ke saat ni, aku tgh dok melayan game Germany vs Australia.. Best lak budak2 baru German ni main.. xpe2.. tunggu la team fav aku main esok kul 730 mlm waktu Msia ye. The Oranje gelaran diberi.. hahaha.. yeah, cukup la ye setakat ni, setelah almost 3 minggu gak aku tak menulis blog.. nak citer lebih2 mase kat Tanah Suci pun, Alhamdulillah aku nak ckp, sepanjang 12 hari kat saner..Kesimpulannya mmg kalo dpt peluang lagi, aku  nak pergi lagi, mane tau insyaallah dpt lak pergi dgn mak bapak aku kan.. Ok, move on to citer bola lak ek lepas ni.. Ciau...
Group Photo bersama Mutawif Ustz Abd Rahman Di Depan Kaabah sebaik habis kerjakan UMRAH


Hahaha..Aku dah botak setelah 30 tahun ni..huhuhu..Last Day di pesisir pantai Laut Merah di Masjid Terapung Jeddah..

Sunday, May 23, 2010

Time Has Arrived..Sweet Days..Amin

Salam.. yup saat ini dah tiba.. Beberapa jam je lagi aku dan sebilangan rakan2 ofis aku akn bertolak ke Arab Saudi, utk mengerjakan umrah. Madinah dan Mekah dua bandar yg kami semua akan pergi.. Bagi aku ini satu peluang dan rezeki yg plg dan cukup bermakna kiranyer utk tahun 2010 ni. Hadiah daripada pengerusi syarikat yg aku serta rakan2 yg akn pergi tak sangka2.. Ape pun terima kasih pada Tan Sri kerna peluang sebegini.. 24 May- 4 June.. 12 hari akan berada di sana..

Bagi aku satu cabaran jugak dlm persiapan untuk menunggu sehingga tarikh 24 Mei ni. Mane tak nyer, seminggu yg terakhir mcm2 aku kena prepare. Daripada pindah umah nyer, sampailah utk kena siapkan project HR company. Dan tika aku menulis blog ni, demam,selsema dan sakit tekak semua pun ada.. Adei, mmg aku akui tak cukp tido dan rehat sepanjang seminggu menjelang keberangkatan aku utk ke sane ni.. Aku berdoa agar segala urusan aku dan kumpulan aku ini akan dipermudahkan apabila tiba di sana.. Packing aku pun dah 90% selesai. Aku amik peluang x dpt nak tido sgt ni, dgn memblog kan diri dan utk updatekan status FB aku je yg dah lame benor aku tak tgk.. Ramai je la pulak yg dok comment dan mbr2 yg aku x smpt nak accept.. Sorry beb, bukan sengaja..tp mase aku sgt2 terhad utk FB.. huhuhu.. Ape pun, pada semua yg mengirim doa2, air zam zam..dan segala ape pun. insya allah akan aku doakan dan dptkan..

Aku pun aku nak mintak korang doakan aku sihat senantiasa di sana bagi aku mengerjakan umrah dan mendapat umrah yg mabrur.. Di kala ni pun internet umah akak aku ni pun x berapa nak ok sgt2. so aku stop dulu dan jumpa kalian semua pada 5 June k.. aku cuba yer.. Doakan korang semua yg terbaik dan doakan utk aku juga..ape2 sms, insya allah aku call balik drpd saner nanti. Wassalam

Thursday, May 13, 2010

Malaysia Boleh!!..Bolehkah Malaysia..?

Ole..ole..ole..ole.. Kita Maju, Kita Maju Gagah..ni la dia nyanyian yg kita dgr kalo dpt peluang pegi stadium.. Skrg seluruh rakyat Msia mcm kena rasuk dek Penangan Badminton Thomas Cup. X lupa pada Piala Sultan Azlan Shah kat Ipoh skrg.. Dlm radio, tv, internet rate kita semuanye tertumpu ke arah Badminton. Yg aku nak citer ni bukan ape, sbb kalahnyer Msia dgn Jepun.. X sangka aku, keesokan lps kalah tu, hampir semua stesen radio dok buat comment citer psl kekalahan Msia yg sgt2 longlai.. Huh, bangang seh tgk.. sampai aku rase nak campak je botol air ke TV aritu.. Tu la panazz nyer aku kalo tgk Badminton ni.. wargh sakit ati oit kalah mcm tu.. Melawan la skit.. Dah la kalah, lagi pulak nak tunjuk bagus nak g bantai penonton.. Wat lu bro.. lu main je la betul2, sungguh2.. tahan la skit kena boo ke, isyarat ape2 ker.. kate pro kan.. tu la secebis kemarahan meluap2 hampir kebnayakan rakyat MSia sebaik kekalahan dgn Jepun aritu..

Tapi sinopsis smlm, buat kalah pada Jepun tu sebenranyer ada hikmahnyer.. Peluang jumpa Danmark, mmg dah sure nyer fight till to the end.. Kali ni, mmg sempoi la.. cuma aku x dpt nak tgk sampai hbs sbb aku bengang gak la Choon Han x dpt nak amik point kemenanagan tu.. Ape pun kalah choon han, kalah melawan, tu yg kita nak tgk.. Jgn lembik je kan..hahahaa.. Smlm mmg best, dah la masuk Semi, hoki pun sempoi gak, Belasahnye India 5-2.. Aku tgk sedutan kat Arena 801 mmg hoki msia skrg agak superb.. Skillfull siot player Msia skrg.. mcm ni br la best kan.. ahahaha..gelak aku.. sbb ape? sb hari sblm tu bukan main Vokal aku mengata team bdminton msia. Aku bukan ape, cuma aku tak suka care mamat bergu tu je..Bagus sgt sampai nak p bantai fans.. BANGANG!!!!!

Ape pun, esok ptg perhitungan Msia vs China akan mula.. Lawan yg kita jangka akn bertemu di Final tp kena pulak jumpa kat Semi ni.. Chaiyuk!chaiyuk Msia.. Sbb hari yg sama skuad hoki Msia pun akn main last match dgn China.. Terasa benor nak g Bukit Jalil ni esk..G layan Badmininton.. half day je la esk kan.. Hahahahahaha.. k, ALL the best Malaysia.. Main la betul2 n sungguh2... juang sampai hbs, bila kalah pun at least kita puas hati kan..kan..kan.. MALAYSIA BOLEH!!!!

Monday, May 10, 2010

Super BLUES...Yeaaaahhaaaaaaa!!!!!..CHAMPion..

Wargh...wargh.. a moment of joy last weekend... dgn hari Ibunye.Dgn Mulanyer Thomas & Uber Cup, Hoki Piala Sultan Azlan Shah and BPL last match of 2009/2010 season.. Opps Mulanyer Selamat Hari Ibu..pada Puan Normah bt Md Rejab.. tak pe kan xde entry nak citer pasal Hari Ibu.. Yang penting aku "TRUST, RESPECT & LOVE mak aku.. huhuuhu...

Yg aku nak higlite kat sini, a series of sports event.. x nak lah aku nak ckp psl "RESPECT" ni.. Bukan apa,  frankly aku ckp, aku sedikit 'distract' isu psl RESPECT ni. Nyaris aku hilang sabar psl ni. tp sungguh aku ckp, sedikit sbyk ape yg aku respect dan kasi thumbs selama ni, dek sbb satu simple things wat aku agak terkilan n ade rase meluat.. Yup my fren, u said not to anggap dianye tak baik, sesungguhnya tak lgsg aku pernah anggap dan terpk mcm tu. cuma care dia tu yg surprisekan aku.. tak tau nak ckp ape, just harap dia tau la ape yg dia pk n nak buat skrg ni.. Sesungguhnye selama ni, aku dah bg yg plg sempoi kot dan x salah kalo aku nak mintak diperkenankan satu hari nanti.. Pikir2 lah sendiri kan.. Buat bukan utk membenci, tapi untuk direstui.. Berusaha adalah lebih baik drpd hanya duduk memeluk tubuh sendiri tak buat ape2.. Wateva it is "DIA" tau ape yg aku pinta.."DIA" juga yg bisa tentukan boleh atau tidak..

K, back to my love and passionate to sports. Ni yg aku nak gebang sgt2..hehehe.. Pembuka kate dulu ye
"It ws fitting that Chelsea captain John Terry shared the glorious task of lifting the Premier League trophy aloft with the man who has done the most to ensure the sparkling crown returned to Stamford Bridge." So do I yer.. shared the happiness of BLUES akhirnyer memecah dominasi Man Devils dprd wat rekod utk jadi juare 4 tahun berturut2..huhuhu.. udah la kome ye.. ape pun, hell of a fight till down to the wire.. Ape pun teori aku semua liga elit di Europe semacam dah pakat season ni mmg aksi thrillnyer memuncak till last matches.. Spanish and Italian leagues both mgg ni pun br leh nak decide.. Ape pun, BLUES berjaya gak la.. Yeah.. Fantasy Astro league and fantasy football lamer dah aku x bukak check, ape la point aku eh.. Habis sudah BPL ni, the count down to Wcup South Africa only left to 30 days.. Yet anonther football festival to follow.. My fav team of course la kan 'The Oranje".. wpun dlm team Blues x de sorang pun Dutch player ni.. Still put hope to that team, which currently is at 3rd rank in the FIFA ranking.. Ape pun Blues still got one cup to be lift this coming weekend 15th May 2010, FA Cup.. sama lak datenyer dgn semi final BAdminton..Adei..so yet another victory kay BLUES... Chaiyok...Jom kita tgk few picts of glorious moments through out this Super BLUES achievement..hehehe..Jgn mare ye kalian2 football fans..ni blog aku, AKU SUKA la kan..hahahahhaha...hahahaha..hahahaha..

CongratS!!!!
Yeah..AKU SUKA AKU SIAPA
Super Frankie BLUES; Job weLL DOne!!




Tuesday, May 4, 2010

Cuti..Cuti..Cuti...Alhamdulillah

My day this week is cuti..cuti..cuti..ape pasal byk sgt ni.. biase la kan..aku ni jenis yg kalo nak cuti alang2 mmg la lame skit.. kasi puas hati kan. Biasa la, mcm2 agenda akan aku susun buat mengisi mase cuti aku ni.. Cuma kali ni, aku terpaksa la amik xtra cuti yg org biase gelar, EL "emergency leave"..dek sbb perkara yg x dpt nak dielakkan..Mintak maap boss, aku tak dpt nak hadir ke office esok (Rabu)..still di Penang..Siang Rabu br nak bertolak daa.. So aku tak akan berjaya lah utk menjayakan Worksyop "Job List" utk staff2..huhuhu..mampuih aku...Adei..

Ape pun, cuti "Hari Pekerja" aku tahun ni, mmg sakan aku utilizekan.. Buat membeli kelengkapan utk 24 Mei ni nanti.. Almost complete daripada segi brg keperluan, cuma ilmu itu aku kena tambahkan lagi.. Mereka2 yg aku nak jumpa such as Pak Sedare & Mak Sedare pun aku jumpa..bukan ape, kenduri anak Pak Ndak aku bakal aku miss...could not make it 29 Mei ni di Taiping..Ape pun, aku jumpa kalian si pengantin later2 la yer.

Not to forget, my lunch arini with "kenalan" yg aku lbh suka menggelarnyer "Miss REDS"..thanx dear wpun x dpt bersama2 dgn 2 teman BFF nyer.. After everything in the blog, we did hv our lunch sempoi sekali..hehehe.. {Akan gua ingat pesanan lu utk berdoa ttg "perkara itu nanti" Semua org pun meminta gua utk berdoa perkara yg "semacam" Ape pun gua nak ckp sama lu, gua akan doakan dibukakan pintu hati gua utk sesiapa baik diri lu sekalipun. Lu pun sama la gua nak doa,bukak pintu hati lu itu, mana tau pintu hati lu masih ada taman utk gua lawati dan menghuni selamanyer..hehehe...} Most important, u look sempoi but nmpk letih skit kot.. Besa la keje kan.. Tp ur idea tu nak wat bisness online on Batik, sounds kewl...anything buzz me k...Kita wat together2...to think oso others thing..Mane tau suksess. Bisa blh drive Mini Coope..one day zzzzooommm...yeehuuu...

Okelah..target cuti aku kali ni, almost excellent..Ade 2 hari je aku nak keje utk mgg ni.. Menuju ke weekend ni, mula nyer detik2 utk kita semua melayan sports.. Will Blues be able to be crown the BPL Champion after 4 years.. Bye..bye., Red Devils,hahaha.. dan most important, Semangat Malaysia Boleh utk Team Malaysia dlm Thomas & Uber Cup start from 9 Mei ni.. Moh kiter moh, g Bukit Jalil..Jgn lupa geng kita layan di stadium mahupun kat dpn TV... yeah....Chiow...

Wednesday, April 28, 2010

E-Filing...Moh Kiter Bayor Cukai......

For the 1st time dalam hidup aku, arini aku pegilah mengishtiharkan cukai pendapatan aku.. Senang banyak la aku, sebelah menyebelah je pun Menara Mustapha Kamal tmpt aku kerja dgn Menara Baru LHDN cawangan PJ ni.. Blok A ke Blok C je pun.  Ditemani 4 rakan office aku antara berempat cuma aku dan sorang je baru nak mula declare amik no pin. Huh, mase utk ni, tinggal 48 jam lg je pun drpd skrg. 30 April deadline. Sejak 3 minggu ni, kawasan di PJ Trade Centre ni mmg happening la.. Mana tak nyer, semua kalut dok nak g bayor tax kan.. Tak terkecuali diri aku ni. Excited sgt nak pertama kali, sampai2 je aku dah blur kejap. La.. EA Form aku leh pulak tertinggal kat ofis.. Nasib dekat je kan.. Tup2.register amik no pin, mula lah aku.. E-Filing la katekan..Kat Hall LHDN tu jugak lah aku buat. Huh, frankly to said, mmg sgt2 mudah.. Selama ni org dok ckp, pening lah, susah lah. Bagi aku tu semua alasan la.. Mmg mudah dan cepat, 15 minit dah settle.. Thanx to mbr aku gak guide jugak la aku. Senang byk aku tmbh lak single je status..Main klik je pun.. Tup2.. selesai.. Opps, berapa ek aku kena.. hahaha Alhamdulillah, tak kena bayor ape2 pun sebalik nye ada lak re-fund utk aku lagi. As spoken to bro Bad, LHDN person kat situ, tak yah amik pun takper refund tu, sebabnyer n,year silap2 tmbh lg..so aku bior je la.. tak hilang pun duit tu kan.. At least wat standby je pun.. Habis sudah lah utk aku.. April ni mmg bulan utk semua org menyetlekan cukai2. Gi la bayor.. ti tak psl2 interest jadi melambung giler.. Ape pun hari ni aku dah berjaya laksankan tanggungjawab aku sebagai warganegara Malaysia untuk at least register utk bayor cukai kalau ada.. Setiap org berbeza, gaji tak same, dan ada pulak yg potong zakat dan bayar lak untuk insurans hayat..semua tu di ambil kira wei.. So beringat lah, beli apepun especialy buku ke Komputer ke simpan lah RESIT pembelian. Semua tu boleh diambil kira untuk elak daripada kita membayor cukai yg byk..

Yang best, hbs settle LHDN, g pulak  la Jualan Sales BATA.. huhuhu.. mengular la ari ni lak..hehhe.. ramai lak staf2 emkay kat situ yg amik peluang sblm kul 5 shopping Kasut BATA.. Sejak2 HQ Office Bata kat sini, kerap pulak deme ni wat sales..Jln2, g minum soya,  sedar2 arini keje kat office langsung lah..hahahaha.. Jom2 layan ping pong lak.. Ari ni Rabu kan, wayang murah kan.. Ape kate jom kita layan.. RM 6 je pun.. Citer aper?.. Moh kiter g layan... Huhuhuhu.. Ciau Cin Cau.. Appreciate and enjoy ur life..

Tuesday, April 27, 2010

Love...Respect..."Terbaek" untuk Aku dan Untuk Semua Sebenarnyer...


Hmmm.hmm...And finally the answer is there. Is it?.Is it?..Is it?..Maybe It's true...Perhaps, rite know, ape aku perlu buat?..Yup, sukar, sukar dan mmg sukar aku nak terima.. Yang pasti aku kena sabar byk2 dan kuatkan semangat..But thanx to u gak coz u gently at last said sumthing. Wrong turns or U turns that is sumthing that u can decide it and switch it. Hope it turns to be a good choice and move. It is not a finale but things for us to think ahead to the future.  Between us that shall be a "special" one.. This 3 date shall be rememberred : 17 Nov 2008 , 13 Mac 2009 &; 24 April 2010..huhuhu..Gud memories dowh...

Kat sini aku hanya nak mengekspressikan diri aku kat dlm blog ni..It took me 7 years to hv back tis opportunity to get my self falling in with someone.. since the last time was 2002...Susah betul aku rase sepanjang tempoh itu untuk aku betul2 recover drpd set back 2002 tu..Tapi sejujurnye my 2nd time "to feel" is sumthing that yg terbaik sekali.. Mmg aku akui, aku menyimpan perasaan dan harapan agar semuanya akn menjadi satu kenyataan dan berjalan dgn lancar.. Tapi kita kan manusia, hanya merancang..Yang berkuasa tentukan yg Maha Esa Allah s.w.t. 

Cuma yg aku nak higlite ialah, tak perlu aku rase diri aku ini dilabelkan "terbaek" . Fobia aku dilabelkan sebegini, tambah pulak dlm situasi-situasi semacam ni. Aku bukan lah yg terbaek sgt, nanti sampai sudah aku langsung tak boleh nak mendampingi insan yg terbaek pada pandangan aku pulak di satu hari nanti.. Ini hanya kenyataann aku.  Maaflah kalo ckp2 aku ni bisa mengundang marah dan wat hati terasa.. Ape pun aku terima "yang terbaek" itu sebagai satu compliment buat diri aku. Mungkin lah aku ni jenis yang dok jaga hati dan perasaan org, nice to everybody yg aku kenal. Tapi satu  yg menjadi salah satu motto hidup aku iaitu percaya apa yg kita buat dan selalulah Hormat pada diri dan org lain Trust & Respect..Aku sentiasa nak  yg terbaik. Mungkin secara tak langsung aku dilihat ramai mcm yg terbaek la kot.Ish3. Itu aku tak tahu, hanya orang yg kenal aku jer yg selayaknya nak dan boleh menilai.

Cukup bagi aku kiranye "baek" ini tidak menjadi satu subjek untuk menolak atau tidak mahu menerima insan itu. Cukuplah sekali aku dilabelkan sebegini hanya untuk aku tahu, diri ini bukan yang terbaik diinginkan olehnya. Ape pun yang berlaku, aku tidak mahu menyesali, cuma ketika ini aku perlukan ketenangan dan rumusan kembali setiap ape yg aku dah lalui. Wrong Turns atau U Turns itu adalah kehendak dan kemahuan insan itu sendiri.. Semua org dlm dunia ni mahu yg "terbaek" hadir dlm hidupnya dan nak buat yang "terbaek" untuk org yg disayanginyer. Terbaek itu satu kemestian, untuk kita capai kepuasan dlm diri kiter.. Bagi aku bulan depan yg bakal menjelma, boleh aku gunakan untuk aku bermuhasabah kan diri, menenangkan aku kembali dan membolehkan aku kembali merencanakan perjalananan hidup aku ni..

Byk yg bakal berlaku, semuanyer dilihat positif dlm hidup aku..hehehe..daripada kerja di ofis mahupun personal life aku kat rumah semuanye bakal berubah..ape pun, tgg je lah ek ape yg akan berlaku seterusnya..Sokongan daripada kome semua pun aku sgt perlukan.. Pada yg nak teka dialukan, hadiah korang tuntut k.. Itu janji aku pada korang.. K, aku tutup beberapa hari ni yg agak diwarnai dgn emosi.. Aku pun manusia jugak kan, tak lari daripada masalah mahupun mainan emosi diri. Yang "terbaek" itu semestinye dtg daripada yg menciptakan kita khalifah di muka bumi ini, Allah S.W.T. dan kita sebagai insan buatlah agar jadi "yang terbaek"..
Sesungguhnya love and appreciate those ppl yg kita sayangi k... Mahupun insan itu tidak lg menjadi milik kita, tp tak salah kalo kita terus-terusan menyayanginye sbb yg menentukan dan membenarkan itu semua adalah Allah S.W.T.. Pintu hati sentiasa terbuka.. Wassalam....

Monday, April 26, 2010

TWO Is Better Than ONE

I remember what you wore on the first day
You came into my life and I thought
"Hey, you know, this could be something"
'Cause everything you do and words you say
You know that it all takes my breath away
And now I'm left with nothing

So maybe it's true
That I can't live without you
And maybe two is better than one
But there's so much time
To figure out the rest of my life
And you've already got me coming undone
And I'm thinking two is better than one

I remember every look upon your face
The way you roll your eyes
The way you taste
You make it hard for breathing
'Cause when I close my eyes and drift away
I think of you and everything's okay
I'm finally now believing
That maybe it's true
That I MUST try to live without you
And maybe between us is just a Gud Friend
But there's so much time
To figure out the rest of my life
And you've already got me coming undone
And I'm thinking two is better than one
I will try and live to see you alwizz be HAPPY
With Someone that Can Be Good In Taking Care of You
'Cause,babe, two is better than one
But there will a time
To figure out the rest of my life
But I'll figure it out
When all is said and done

Two is better than one
Two is better than one

p/s : A lyrics from Boys Like Girls which I amended a little..


Tuesday, April 20, 2010

Plizz.. FocuSSSSSS.!!!!!!!!!!


Please be on track, my self EJAI!!!!!!!!! Pliz focus!!!Need to be stabilize..

FORMSPRING... "answerable"?


It is sumthing that make me just wanna to put in sumthing about the title which i found in one of bloggers entry which I followed. still dont know yet, what is actually that FORMSPRING..but i do find it sumthing inside there. Things that i look forward to know. And it is actually which we actually can ask a question and get to know the answer..

I did read one of the question and I'm not sure whether I finally got the answer that I look for it for almost a year plus, since the day I've ever known her. The fact is I realize that the one that I like, admire and falls in love with, had oredi with someone.It just that, I actually waiting for that to be at least to be xplain and told by you to me.. I actually confused for over this 1 year plus.. I once did express it directly to you (still can remember the date), which I'm still waiting and waiting and waiting rite till now..If this is sumthing that you had decided, I accept it and this is the faith I have to accept and live with it..

I am praying that if this is the path and already been decided, it will alwizz be the one that u want it to be and Allah bless you.. I actually do not know what to say, what to write nor what to think..It just that so sudden it seems to be for me to fill about this.. I'm sorry if this is sumthing, I have to write it here.. but  this is sumthing that I do need an answer.. It has been a very wonderful moment since I met and know about you, and it has alwizz be like that since now.. I do believe you realize this and for me you deserve it every single things I ever did for u.  Do cherish your live and I pray for your success in wateva you do. Thank to you for what ever things u've done.. Love anf Life is sumthing that we need to appreciate.. 

Last but not least, TRUST + LOVE = RESPECT....

p/s : Sorry, this entry is quite an emotional..but this is sumthing need to be write..

Monday, April 19, 2010

WhAt a MoRnInG....huhuhu.....


Eip..Eip.hahaahha..mula bicara dah gelak.tu la aku pagi ni..ape daa..seawal 6 pagi terjaga..Kebiasaan lepas solat, aku lelap balik..tp arini, mmg aku cargas terus g MMK..bukan masuk opis, tp g tmpt sebelah opis. CHI nama tmpt tu. apekah itu?..itulah Fitness Centre terbaru kat PJ ni..rate baik, so aku register la kan, dlm usaha nak fit and nak buang ape spare kat badan ni..hahaha..2 minggu aku tak pegi, buta je bayar kan..so pg2 ni moh ler aku ke situ.. ni pun part of persiapan aku gak menjelang 24 Mei ni..hahahha...apsal ni kena fit2 ni..hmm...ti la aku citer lps2 ni..till the process complete then aku kasi tau lah...so my light workout went well even cuma 30 minit..jadilakan, ptg ni lagi mau layan Ping pong lak..hehehe... 

Hmmm pagi aku arini gak wat jadi modal tuk aku buh dlm blog ni..lame benor kan aku tak memblog kan..itu lah soalan "mu" miss REDS dlm chat room smlm..hehehe..yeah, ari ni I wanted to rite my blog again.. one thing, utk mu miss REDS, Liverfool menang eh pg td, 3-0...kalahkan West Ham...huhuhu..ape pun, kome tak  la nak mng league tahun ni..jadi la korang pulun aje la Europa Cup je..hahaha...dah..dah..ni bola la pulak kan. mmg aku akui idup aku tatkala ni, byk hsb kan kat opis dgn keje2 yg melambak.. tp ape pun, kesihatan tu plg penting kena jaga and control.."Dont stresss".....tu la yg plg penting.. k, ar. arini aku agak energetic and waja skit..so nak complete kan HR project aku ni, sok lak nak meeting nak tau progress..aku wat je, tp jauh dlm hati aku, x yah benornyer nak rush2..tak yah nak mengikot org ni...tp apakan daya lum masenye aku punya upaya nak allowed this not to be done.. K, separanye, aku dah kembali.. will try to cari gak mase utk aku lepaskan dlm Blog ni.. My FB..hmmm..berkubur jap..but not for me to diactivatekan..hehehe...I will..I will...

Cha...Cha..Chiow..........

Sunday, April 11, 2010

Dalam Kenangan...Al-Fatihah...

What a hectic weekend, yg aku lalui. Quite an emotional sbenarnyer Sabtu yg lepas.. Kumpulan EMKAY dan kepada aku jugak kehilangan seorang warga kerja dan sahabat, Arwah Kheirie bin Hj Othman pada 8.36am, 10 April 2010 di Tropicana Medical Centre, di Kota Damansara yang telah kembali ke Rahmatullah. Di usia yang bakal menjangkau 40 tahun, 24 Jun tahun ini, kehilangan beliau sesungguhnya dirasai, terutama kepada anak lelakinya yang baru berusia 4 tahun. Salam takziah diucapkan kepada keluarga Allahyarham.


Buat yang beragama Islam:

Al-Fatihah buat arwah, semoga beliau ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Al-Fatihah, Ameen


ٱلَّذِينَ إِذَآ أَصَـٰبَتۡهُم مُّصِيبَةٌ۬ قَالُوٓاْ إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّآ إِلَيۡهِ رَٲجِعُونَ

yang bermaksud
" orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata:
Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali."
Al-Quran; Surah 2 - 156

p/s: Sesungguhnya, yang berlaku pada hari tersebut, memberikan aku pengetahuan dan peringatan kepada diri aku dan semua orang khususnya.. Banyak yg aku pelajari khususnya dalam pengurusan jenazah secara teknikalnya, melibatkan prosedur-prosedur di hospital itu sendiri hinggalah mendapatkan pengesahan daripada pihak berkuasa..Alhamdulillah segala urusan itu dipermudahkan dan aku mendoakan agar rohnya ditempatkan di kalangan orang-orang beriman..Amin...

Friday, April 9, 2010

HIBERNASI



Salam..title pun hibernasi.. tu la, dah lame rase tak memblog..mmg pun. sejak cecah 3 Series langsung la.. It happen so sudden.. mcm2 aku lalui sejak dah 3 series.. sampai aku langsung la xde mase nak curah kan mase kat blog aku ni.. lately baru aku jenguk balik, dek sbb aku 'ber chat: dgn org tu,. Katenyer nak blog kan diri selalu, sbb dah diactivatekan FB nyer..hmm.. idea yg bernas..hehehe..tp kan..dah activate balik la FB nyer ..hmm... last2..aku yg dah lame x mengFB kan diri..takpe2..mmg aku akui, sgt3 busy..tak hbs2 keje..keje..

sepanjang kesibukan aku skrg ni, ada sinar yg wat aku rase syukur sesangat.. hmm..belum aku nak confirmkan, tp pada aku, insya allah aku akan berjaya lah.. so dlm kekalutan, kesibukan dgn keje2 aku dimana ada special project utk aku laksanakan..time line 31 mei 2010..huuh..kira2, aku kena siap before 21 mei.sbb kan,..hmm..kalo jadik la peristiwa gembira ini.. apekah ia?..tgg lah..akn aku umumkan nanti..

Ape pun , gembira utk diri aku, sbb dah mula nak menulis kembali dlm blog.. ape isi, ape intipati?..hmm..tulih je la kan..at least sumthing yg aku leh nak sampaikan.. kdg2 betui la, dlm kita dok pressure2 pening2 pk mcm2. amik skit mase, taip je la..kan... at least sumthing.. citer la ape pun nak citer..jgn wat citer2 bodo dah la..k, aku nak stop...nak cari sumthing nak xcite idup aku ni.. nak main ping pong kat tingkat 3 tu..dpt lak call suh masuk discussion jap..oit,,kul braper dah nii!!!!!!!!argh.. ni la aku ckp, mase2 aku tak tetap skrg kat meja aku di ofis.. asyik nak mengadap je.. end up, keje pun tangguh.. tolong..tolong.. aku perlukan. Assistant..meh di luar, recomend kan aku sesaper k..

ciao..bye...

Tuesday, March 9, 2010

3 Series..Thank You Everybody... ^_^

Salam..Wargh, tgk pada heading title utk entry kali ni, mcm nak beli or bawak  3 Series je kan.huhuu. Tapi bukan itu dlm pala hotak aku skrg ni, tp memetik pada kate seorang member aku psl, status umur ku yg dah mencecah angka 3_.hahaha..ye ke, tak la. Aku ckp, stil 26 kot..kui..kui..kui..Tapi itulah realitinyer kan. Ape pun aku bersyukur dengan apa saja keadaan dan bersyukur dikurniakan rezeki, kesihatan yang baik dan dipanjangkan umur.. Alhamdulillah pada mu Allah s.w.t

Apa yang menarik sangat dgn 3 series ni?..huhu..biase je la kan, cuma tahun ni family members except my bro tak dtg..Ape buatnyer?.Cuba untuk.membelanjakan diaorng semua pekena di Penang Village di Alamanda..Niat aku mmg nak belanja, dengan rezeki hasil titik peluh aku sendiri yang aku terima lebih skit bulan lepas dan juga bersempena dengan Bday aku..Tapi dek sbb sedap sgt, bapak aku la sponsor lak mlm tu..huhuhu..thanx to u Abah, Mak, Akak, Lya (Anak Buah ku) Syahirah dan Shafika (Adik2 pompuan ku)..All pun happy, sebab makan sedap kan..Pusing2 di sekitar Putrajaya, menengok indahnyer Putrajaya time malam..yup true enuff mmg lawa lah..

Dah pusing2 baliklah ke rumah akak aku di kajang perdana.. Detik menjelang 12 mlm, 7 Mac 2010, itulah tandanyer, 3 Series itu..Waktu ku itu, di iringi dengan deringan telefon drpd seseorang nun di Utara..wargh! bukan salam yg aku terima tapi nyanyian Hari Jadi buat aku..hohoho..Very the touching, aku dinyanyikan live thru phone time tu..Yup aku akui,gembira, terharu, tergaru-garu..hahahaha..Thanx to u, ms singer..Lovely besday song u sing to me that nite...Really appreciate & LUV that..*wink*...u just as sweet as u are...hehehe
(A year older, A Lot Wiser).Very The Thank u.. And there goes after that, few smses to phone aku.To those, my gud fren Nuren, Jaja, Apai, Amtut, and lots more yg sms aku time tu, aku ucap terima kasih atas ur wish to me that time..(sorry tak dpt nak mention ramai lagi) Yang dapat aku mention few yg terawal je yer. .Those who remember and mengFB kan diri, aku nak amik kesempatan jugak to say thank to korang semua..Agak memberangsangkan pulak tahun nak mencapai 3 series ni, org2 dok wish..

Hmm.and the highlite of my day towards "3 Series" and penutup pada mlm on 7th March 2010 adalah bila mana aku disurprisekan di Coffee House Hotel Concorde..waduh, patutlah aku disuruh dtg sorang2 time tu..siot je, rupanyer nak kasi kek dan Batak Band nyanyikan utk aku..Very the surprise that time, tambah lak, nyanyi pulak lagu "Waliband" tu..Siot jer budak2 office aku ni.. On that occasion,aku betul2 nak ucapkan very special thank you, to one of aku nyer Big Bos, Pn.Mazrita and partner, En.Wan Rashdi, Dzul, Kak Ezati and her lovely hubby, abg mahathir, Shidah my dept colleague, Nina yg byk amik gambar aku mlm tu, huhuhu, and Zahari..All you guys Rock that nite..thanx..thanx..and thanx...Wthout korang it will  not be the celebration..Yup.yup aku happy time tu..terharu pun ada.x penah aku dikejutkan mcm tu..dpt gak rase kek cokelat chesse concorde.hhahaha..

What after that, kitaorg gi la konon2 nak hv fun layan music showcase Dayang  & Marcel, tp keciwa, sbb lagu sgt2 slow..so lepak dlm "Batu Keras" kejap je la,,Wpun byk artis dlm tu, tp the showcase not that very impak..So we all chiow awai..huhuhu..Thanx..thanx and thanx. for all that happen towards achieving that 3 series tu..mane tau kan, one day the real 3 series shall be mine. Amin...hahhaahhahaha.. "Step To The Top"
This is the precious gift and I will make my move to it..Lovely Book and I appreciate it..*wink*

Sunday, March 7, 2010

My BiGGy Day!! Syukur Nikmat Nya.....

It's My BeSTDay, Yeay! hehehe...

Thursday, March 4, 2010

TriBuTe..."YOU ARE A GIFT"


Some people give the gift
of peace and tranquility
to every life they touch.
They are always who they really are.
They are blessedly reliable,
dependably good,
predictably pleasant,
loved and treasured
by all who know them.
You are one of those people.
You are a gift
of peace and tranquility
in my life.

May this day bring
You as much happiness
As you give to everyone
 
Who knows you

Happy Birthday!

Friday, February 26, 2010

Job WeLL DoNe!!!.....


Finally, ape yg disibuk-sibukkan, rahsia yang disimpan, Amanah yang perlu dijaga, kerja yang memerlukan sedikit penelitian, terjawab sudah hari ni.. Hari ini, aku kira hampir keseluruahn warga tempat kerja aku, pasti pulang dengan sedikit semangat serta kuntuman senyuman kelegaan.. Aku harap-harap begitulah.. Tak terkecuali diriku ini.. Ape pun ini satu anjakan untuk aku serta semua untuk lebih bersungguh-sungguh dan berusaha untuk teruskan kerja kerna ini juga bagi aku satu ibadah.. Tak mahu aku rungkaikan serba lengkap, sebaliknya bersyukur dengan apa yang dah diberikan. Inilah rezeki namanya.. Bersyukur dan terus bersyukur. Mulai minggu depan, bermulah satu era yang aku fikir baru bagi aku dengan keadaan aku sekarang ini, Ape yang aku terima dan diberikan pada aku adalah satu tanggungjawab dan amanah yang untuk aku teruskan dan kemasukan bos baru Isnin ini, diharap dapat membentuk "New Team" yang lebih sistematik dalam pelaksanaan tugas-tugas di Office yang aku kira Gah..

Ok, moh kiter cari sesuatu, utuk AKU,utk "ORANG" yang bagi aku telah memberi 'effect' buat semangat dan harapan sepanjang aku bekerja di KL kembali di pertengahan 2008 dan di bawah naungan Kumpulan EMKAY khasnyer...Time to Chill..

Cheerrio....


Thursday, February 25, 2010

SerabutNye Aku Di KaLa Ini..

Hola..lame aku tak jengah maupun bicarakan ape yg aku suka nak bicarakan.. Lately aku akui,sangat penat dan lajunyer mase tu berlalu..Bukan aku lari, lompat ke sana ke mari, penat bila otak, akal fikiran aku penuh dengan kecamuk,keliru,buntu dan haru biru dlm pala hotak aku ni..Tak tahu aku knaper, cuma lately ni, seakan semua cerite-ceritu yg bergelumang di sekeliling buat aku sgt2 serabut!!!! Semualah, luar dalam, rumah dan tmpt kerja..tak tahu aku ape silap dan salahnyer.. Baik kah aku?..Sempurnakah aku?..Sibukah aku?..Bangangkah aku?..Jujurkah aku?..semua ni bermain-main dlm hati dan perasaan aku..entah dan entah.                          Ape yg aku nak dan petanda yg melanda aku ni?..

Penghujung bulan Februari 2010 ni suppose to be sweet moment and a great move towards my career.On track towards being as what i wanted and alwizz dreamz of seiring dgn masa dan keadaan di kala ini..tapi it seems that I can't feel it that much..It's like my passionate towards it seems lost..Arrghh..what am I missing here..To a couple of frens, I did share this.. Tapi..guys for god sake, pls advise me..."Lost In transition" ker?.Banyak sebenranyer nak aku share, tp to put it in here, mmglah hilang akal..byk kot..cuma satu aku tertarik ialah, lately blog di office seems caught some attraction by some fellow frenz..huhuhuh..PANAZ ker?..tak kot...cuma bg aku positive to xpress sumthing that we felt..Cuma aku harap jgn amik hati sgt psl any entry maupun comments pedas..biase la, kita semua biase je..Lebih atau kurang itu, urusan yg Maha Esa..

Ok la, stop kot Februari ni, more and more unexpected stuff to come incoming month ni.hehehe..Apekah? tgg lah..aku harap ada sinar utk aku hilangkan keserabutan ni..Feel Like I AM LOST rite now..Aku end up dgn ucapan Salam Maulidur Rasul...

Wassalam...

Sunday, February 14, 2010

Lupa kah mAnuSiA itu..???


Manusia memang lupa pada asalnya..
lupa pada masa silam, lupa pada masa kini dan terus lupa pada masa hadapan.

Kenapa boleh lupa ?
kerana menjadi satu lumrah dalam diri manusia untuk melupakan apa sahaja yang berlaku dalam hidup mereka..sebagai contoh misalnya, manusia suka pada kecantikan, kesempurnaan dan kebaikan.  tetapi bila segala yang disukai itu mengalami sedikit kecacatan, manusia ini terus lupa pada kecantikan, kesempurnaan dan kebaikan yang pernah dikecapi sebelum ini.  inilah lumrah dan sikap manusia yang tidak mahu menerima sesuatu kebaikan dan keburukan seseorang..

Memang senang untuk melupakan sesuatu, tetapi adakah senang untuk terus melupakan sesuatu itu... senang ke ? sekiranya senang untuk terus melupakan sesuatu itu, ternyata bahawa manusia itu bukan manusia kerana sifat manusia adalah rapuh dan jahil..

Semenjak lahir, manusia diajar untuk menilai sesuatu yang buruk dan yang baik, bagaimana untuk menilai keburukan dan kebaikan bergantung kepada ilmu dan pengalaman yang ada pada setiap manusia.  kadang kala ada manusia yang tidak tahu langsung apa itu buruk dan apa itu baik...kadang kala manusia tahu itu adalah baik dan itu adalah buruk tapi masih teruskan dengan apa yang dilakukan.. bila sesuatu sudah berlaku, jawapan lazim sering diungkapkan bagi setiap manusia iaitu "Dah takdir, nak buat macam mana ?".  jawapan yang beginikah kita sebagai manusia harus ungkapkan setiap masa... salahkan takdir pada setiap perkara yang berlaku seperti takdir itu kejam dan tidak berhati perut. memang benar takdir itu telah ditetapkan tetapi kita diberi peluang untuk mengubah takdir itu. bagaimana nak ubahnya? persoalan ini harus kita tanya pada diri kita sendiri sebagai manusia..

Manusia diberi akal dan ilmu, gunakanlah ilmu itu sebagai batu pengukur untuk pertimbangan kita dan akal yang dianugerahkan oleh tuhan digunakan sebaik-baiknya.. jangan kerana mengikut nafsu dan pertimbangan yang tidak berasas kita memperjudikan takdir dan masa depan kearah yang kita sendiri kurang pasti..

Perkara yang kita harus ingat ialah...
1) apa yang kita nampak itu bukan apa yang kita mahu...
2) kebaikan yang kita rasai itu bukan apa yang kita suka...
3) kebencian yang kita tanam itu bukan apa yang kita minta...
4) cinta yang kita semai itu bukan apa yang kita harapkan...
5) kebahagian yang kita kecapi itu bukan apa yang kita idamkan...
6) pilihan yang kita sendiri pilih itu bukan apa yang kita inginkan... 
semua 6 perkara ini adalah benar sekiranya kita tanya pada diri kita semula..

Dalam hidup kita sebagai manusia juga kita harus tahu untuk menilai manusia yang lain..
1) Tidak semestinya kita rapat dengan seseorang perlu menjadi teman hidup sehingga mati..
2) Tidak semestinya kita benci dengan seseorang perlu menjadi musuh sehingga mati...
3) Tidak semestinya kita tidak mencintai seseorang terus tidak mencintai sehingga mati..
4) Tidak semestinya kita suka dan cinta pada seseorang perlu berakhir dengan perkahwinan...

Walaupun begitu, manusia tetap akan lupa dengan semua ini..lupa dan terus lupa seterusnya lalai dan terus lalai dengan dunia manusia itu sendiri sehingga manusia itu tersedar dari mimpi yang sebenarnya apa yang telah manusia ini lakukan adalah satu kesilapan.  Dan pada masa itu, manusia itu akan menyesal sendiri dan akan berkata "Sudah takdir aku, nak buat macam mana"

Hmmmm....masih lagi nak salahkan takdir? Manusia lupa....kesian manusia itu. 


P/S; Setiap manusia itu telah ditakdirkan, tetapi kalau ada usaha, takdir itu boleh berubah. Jahil atau tidak manusia itu bergantung kepada ilmu yg dia ada..Jadi, jadilah seorang manusia yg manusia dari jadi manusia yang lupa ?



Saturday, February 13, 2010

Happy Holidays...ke mana kiter?...

 Selamat kite semua bercuti & Gong Xi Fa Chai
Selamat Bercuti pada seluruh rakyat Malaysia dan Happy Chinese New Year pada yg menyambutnyer lah..For the 1st time, semenjak aku mula berhijrah ke sebelah selatan mencari rezeki ni, for almost 8 years, jika di ambil kira tahun ni, aku tak drive balik ke utara.. huhuhu.. tak la lagi aku menempuh kesesakan, yg kadangkala menyesakkan pala otak aku dek kesangkutan dlm 'traffic jem". Kali ni family aku akan datang kemungkinan Ahad malam la sampai kajang.. Yup kali ni, tiga orang anaknyer, satu cucu dan bakal dpt datu lagi menanti je la kat Lembah Klang ni. ape agenda?..Lumm diputuskan lagi. Miss aku nak pegi menjengah sepupu perempuan aku sebelah mak, yg akan bertunang esok..All the best je la aku dpt lontarkan,yg penting hari pernikahan itu  nanti sebenarnyer..

Ape plan aku ni?..ntah,smlm hentam lenjan main futsal, kul 3.30 pagi baru reti nak balik umah..Sedar2 pagi tadi, blur jap..Hahaha..blur sebab tak tau nak wat aper..Real plan, bwk akak n adik aku pegi ke Ikea, tapi rupanye abg ipar aku tak dpt nak hantor sampai ke sini..Ish, ape daa, sian anak buah aku..Tp takper, layan jap music kat Astro, teringat nak call seseorang..Tuut..tuut..tuut..tuut.. yeah got it,..Kabare?..Sihat katenyer..di mana seh?..Jogging katenyer...wargh!!!!!!!!!!terkejut la aku seh,..sbb katernyer lately ni byk tido seh..aku lak yg berfikir, kan ke aku patutnye tahun 2010 ni, tahun aku utk wat xtvt tu,ish2.Remindkan aku terus utk bersenam ni lah..yeye..aku baru ingat, Pusat fitness 'Chi" kat menara office tu akn dibuka.. Marketing nyer Amoi Nicole namanyer beria nak jumpa aku..Rabu la aku set kan appointment..Tgk ape diskaun lu boleh kasi wa punyer staff... hhahha...yeah, lps ni aku pun berpeluh kay...Yeay..hehehe...

Not much xtvt dibuat, cuma pergi jugakla kat Ikea, beli brg mak aku pesan..Balik, pekena Coke, end up tulih blog ni la.dah jadi mcm my new hobby la pulak..hohoho okay,comment dulu my previous entry, yg comment nyer mcm dah ape dah..hahaha..tapi aku suka interchange of that kind of comments.. itu menunjukkan setiap diri manusia itu ada idea dan pendapatnyer. Aku appreciate dan senang sekali.. tambah aku happy dah bertambah lagi seorang follower utk Blog aku ni.. Mungkin ada yg membacenyer tp tidak menjadi followernyer, tetap jugak aku hargai..Sehingga saat skrg aku masih lagi mencari idea2 untuk memblog ni.. Few tips mmg aku nak kongsikan kat dlm ni..Limited time and access pada aku utk berinternet di rumah, jadi skit kekangan utk aku skrg ni..takper, as long as aku leh gak menukilankan penulisan aku ni..aku okay jer..hhehehe..So, hope this 4 days holiday guna kan sepenuhnya..Aku byk keje sbnrnye...yet to finish it.. February shall be penutup yg gemilang utk kali ni.. Kenaper?..tunggu je la after 4 days holidays ni.. Yang bertravel balik kg ke, bercuti ke, hati2 dlm memandu, dan naik bus tu..Sampaikan salam pada org2 yg aku kenal.. Tak kira di Utara, Selatan, Timur dan Barat . Hargai cuti2 korang semua kay!!!!

Thursday, February 11, 2010

Angin Perubahan....

Salam, aku mulakan.. bicara apa harini? setelah semalam daripada pagi sampai tengah malam aku beruniform kerja.. macam biasa 9 pagi 5 ptg, memang lah kerja. Kebiasaaan hari Rabu aku nak biasakan tgk wayang lps kerja,sebab bagi aku A best day, dlm 5 1/2 hari bekerja aku tenangkan skit otak aku dgn hiburan yg mcm ni. Jadi la kan, 2 days pulun kerja, the Rabu, slow and hv a little fun, then pulun balik 2 days after that entertainment..It works guys, try it. so smlm aku x melayan ptg, sebaliknyer malam kul 10. Citer mende?..Citer Hong Kong, "14 Blades", Donnie Yen the expert martial arts yg jadi actor nyer.. Boleh la, cuma fight action tak sekeras nak dicomparekan dgn lakonan dia sblm ni.. sempoi gak la..3 1/2 bintang la aku kasi.. oh, aku  layan pun sbb mbr aku ni, x dpt nak balik umah dek sebab hujan lebat..bawk motor, kang Demam, bini gak bebel kan. so layan la kitaorng..(Sempat lagi dok berurut dgn kerusi urut dpn pintu masuk Cineleisure) sblm masuk wayang..huhuhu

Opps, banyak nor la citer semalamnyer.. tapi yg aku nak story is "Angin Perubahan"..mende nyer ni?..ni gambaran senario keadaan office di tingkat 18 di area HRA dan juga Corporate Comm.. A few days after this, akan berlakunyer "perubahan"..Apekah???? Aku nak rombak almost keseluruhan perjalanan HRA.Like it or not, aku bagi peluang untuk bersuara.. Cukup la kerja nak komplen, kutuk, berlipur lara selama ni.. Pijak la di Bumi nyata.. datang sini, nak cari rezeki, bukan nak benci sesama sendiri..Aku dapat hidu ada sedikit, kureng skit dlm dept aku.. Tapi, diskusi aku dgn colleague aku bersama2 dgn Bos yg bakal meninggalkan dept aku ni x lama lagi, nmpk gaya mcm mencapai persetujuan.. Aku senang je, kalo x suka dgn cara aku, yg aku pk terbaik dan akan memudahkan kerja semua org, silalah JGN IKUT! dan JGN BUAT..! nak tgg bos baru, care baru, kefahaman baru, silakan..aku bukak kan laluan..

Kat sini, bukan HERO jadi jawatan idaman aku, cuma aku rasekan, aku cuba nak sistematik kan dan Adil kan semua org.. terutama dalam Group aku sendiiri. Suka x suka, tulun bagitau, senang aku nak bagi kerja atau rehat.. ye .....Yg jadi arini, bagi aku, aku dah jangka kan..nampk gaye mcm ada yg tak suka dan selesa dgn yg berlaku arini.. Tegur tak tegur itu bukan care kite ye yg dilahirkan sebagai seorang Muslim, yang kena saling sayang menyayangi.. nmpk gaye, ada kosong 3 tmpt dlm Group aku..Tapi secara 'matematik' dah ada yg akan mengisinyer, cuma cara pengisisan itu akan berbeza.. Itu sudah aku utrakan pada bos yg bakal jadi X-Bos je la lepas ni.. Nampak gaye xde bantahan, so aku wat je la dulu..tanpa nak tunggu bos baru..tunggu punyer tunggu, sampai bila daa.. At least aku dah nmpk jln dan cara untuk aku memperkenalkan cara kerja yg baru.. Daripada awal masuk ofis baru, cara kerja dan pemikiran nmpk mcm serupe je..ish2..mase untuk tiup kan ANGIN PERUBAHAN..moh..moh..FOLLOW OUR WAY...to my New Boss, saya buat je dulu, kalo suka maintain, kalo tak, I leave this to you..kay........

Ciao....

Tuesday, February 9, 2010

PEKAK & BISU




Why?why?..after a sweet day semalam, arini aku agak tersentuh skit..Ni semua gara2 nak gi lunch and nak g beli Malaysia Tatler.. Citer sensasi di office semalam, make me to get this magazine la.. Tak sempat pun, sebaliknyer aku ditemukan dengan Pekak & Bisu.. Pada aku la, ari ni betul2 menunjukkan dan show me the picture mcm mane org pekak dan bisu ni dilayan.. Really pity to them and aku betul2 tersentuh dan geram. This is how it happpen.

Pada yang pernah berkunjung ke Laketown Bukit Merah, pada yang perasan di sana ada seorang Badut yang ditugaskan untuk hiburkan para pengunjung.Dia ni seorang yang pekak dan bisu tapi .tugasnyer, memang untuk  tarik perhatian dan punya skill membelonkan belon jadi ape2 bentuk pun.. Memang setia, kerja di BMR ni, hampir 10 tahun dah.. So, dipendekkan citer,pemuda yang pekak dan bising ni bercuti dan datang ke KL ni, berjumpa dengan kwn2 yang semacam denganyer lah..Ade sebab dia amk cuti datang ke KL..Niat nyer cume satu, membantu kawan..Atas dasar membantu dan keikhlasan niatnyer berkhidmat dengan Mr "Chairman" membuatkan dia dan 2 org kwnnyer yg jugak pekak dan bisu datang lah ke Menara yang tersergam indah ni, dlm erti kata lain,mercu tanda PJ yg baru, iaitu PJ Trade Centre.. Niat cuma satu, nak jumpa Mr "Chairman" nak mintak ehsan.. Ape yg aku boleh describekan sebagai satu "gamble"..Dah la pekak dan bisu, slamber jer dtg drpd jauh, nak walk in jumpa Mr "Chairman"..hish, SELAMBER..Pada aku, bukan itu yg aku nak rungkaikan kat sini, tapi lebih pada layanan org pada 3 org yg dlm erti kata lain "OKU"..Orang Kurang Upaya.. 

Tersentuh aku, bilamana aku dapat tahu, tu pun bila abis lunch aku,aku terima call drpd seorang kawan aku, yg dlm mase yg sama “hubby”nyer dok sedap melantak dgn aku.. Mintak tolong Ejai, tumpangkan diaorng ni.. Mula aku ingat, 2 orang, tapi rupanyer 3 orang bila mana aku sampai di office member aku ni, sambil menghantar balik si hubby nyer. Ni la wat pertama kali aku cuba berinteraksi lama dgn org yg aku lebih suka gelarkan “Orang Istimewa” bukan ape, aku sendiri pun punyer adik yang memegang status OKU ni..bagi aku, takde jurang besar pun,inilah anugerah yg Allah s.w.t dah kurniakan. Setiap insan itu ada keunikannyer.. Begitu jugaklah ketiga orang ni. Ape yg aku diberitahu, dah 2 kali berulang alik drpd Menara PJ Trade Centre ke ofis member aku ni, yang jarak nyer hampir 2km jugaklah..Cuba bayangkan dengan niat dan harapan nak berjumpa dgn Mr”Chaiman”  untuk merekomenkan 2 org rakan nyer di bekerja, terpaksa diaorng ni berulang alik sejauh 2km sebanyak 2 kali =.8km, berjalan kaki, di ketika mentari tengah terik.. Aku tabik spring pada diaornag ni, sebab semangat yang kuat..Cuma aku kesal bila mana aku dapat tahu, ada beberapa orang yg suka aku gelar sebagai”Orang Besar” bersikap agak dingin dengan cara melayan. Tak patut aku rase dibiarkan diaorng ni mcm org yang sesat..janganlah buat mcm diaorng ni langsung x berguna.. Aku terima kasih pada kawan aku, yang menjadi rakan lunch aku arini, turut sama melayan dan bawak 3 orng ni kembali ke Menara.. niat aku dan kwn aku bukan apa, bila salah seorang mengatakan nak jumpa dgn “Bos” ini.. Bila di call dan ditanyer masing2 mcm nak lepas tangan.. So, mcm mana?..Nak tak nak, aku amik kesempatan ni, melayan diaorng ni..datang diaorng sebenarnyer nak mintak kerja. Kebetulan mmg tugas aku dlm hal2 yg macam ni..Tak rugi pun aku nak mintak CV drpd diaorng.. Aku dapat dan bawak 3 org ni makan dan minum.. Pada aku, bagus jugak sebenarnyer diaorng ni, wpun bisu dan pekak..Pandai dalam computer, dan punya Diploma daripada Politek dan juga Inst Kemahiran Mara. A few experience dlm pekerjaan..Cara komunikasi kalo kita tak tahu sekalipun bahasa isyarat, cukup sekadar berinterkasi dgn SMS maupun email..Boleh bace rupanyer diaorng ni.. Hmm.aku mula terpk bagus jugak kalo amik sebagai General Worker..mungkin boleh solve prob aku, di kala aku betul2 perlukan org mcm ni di ofis skrg ni..  Is it?..Pada aku org mcm ni, kalo di ambil kerja, pasti akan kerja sepenuh hati dan disiplin pun tinggi mungkin.. So skrg make me wonder lah.. Few of my colleagues and bosses dah aku jumpa mintak pandangan.. Seems 50-50.. pucuk pangkal, bolehkah?.. Aku ajukan pada pembaca dan tulun aku dalam hal ni..

Bukan atas dasar simpati tapi atas dasar untuk beri peluang pada golongan yg mcm ini.. Ape yang aku lihat dan diceritakan oleh 2 drpd mereka ni, mereka seakan ditindas dan di amik kesempatan atas kekurangan diri diaorng..Pada aku, aku melihat diaorng ni boleh bekerja dan punya kemahiran dan berupaya untuk buat kerja dengan baik dan sempurna.Setiap orang pun kalau diberi peluang dan ruang pasti boleh buat kan..So ape kata anda?..Bolehkan atau tidak boleh?.. jom kita fikirkan sama-sama..